School spirit og sport

Sports, Cheerleading & School spirit

Amerikansk High School, et helt skoleår som utvekslingsstudent, akkurat som på TV – eller?

Vi er mange som har sett TV-serier og filmer som viser livet på en amerikansk high school, men virkeligheten og seriene er jo ikke alltid like. Hvordan er det å være utvekslingsstudent i USA?

Les Alvas refleksjoner fra sitt utvekslingsår.

Har dere skoleuniformer?

På min skole hadde vi ikke skoleuniform. Derimot hadde vi en “dress code" som innebar at vi ikke kunne vise bryst, rumpe, mage eller rygg. Stroppene på en topp kunne for eksempel ikke være for smale. Men alle skoler, og de som jobber der, er strenge i ulik grad, og derfor er det vanlig at jentenes kjoler og skjørt gikk nedenfor fingertuppene, selv om det er en vanlig regel i USA at de ikke skal det.

Hvilke normer og verdier er andeledes i skolen sammenlignet med Sverige? Hvordan opptrer folk i offentligheten?

Å engasjere seg på skolen er noe som verdsettes betydelig høyere i USA enn i Sverige. Blant annet har det med å gjøre at det er viktig når det gjelder å komme inn på college. Idrett tar derfor større plass i skolen, dels fordi det er skolelag, men også fordi det er viktigere å prestere, for det kan lede til stipender. Derfor forventes man å gi alt og ikke å komme og gå som man vil. Er du på skolen, så er du på trening. Dog er uttrykket “student athlete” sentralt, noe som innebærer at det alltid er skolen som kommer først. Venner og liknende kommer derimot langt etter trening.

En vanlig norm er hierarki mellom seniors, juniors og sophomores. Under fotballkamper, for eksempel, sitter seniors lengst ned på tribunene, juniors i midten, sophomores øverst. Å bryte den type norm er ikke særlig populært. På min skole fantes også en “senior square”, der de eldste samlet seg under friminuttet og de yngre ikke var velkomne.

Når det gjelder lunsjpausen og kafeteriaen var det virkelig som en high school film. Man sitter på samme bord, alle dager i uken, noe som var trygt på sin måte, da jeg alltid fant vennene mine. Ellers kan jeg si at amerikanere er mer åpne og sosiale enn svensker.

Hvordan er det med kirken?

Min vertsfamilie gikk i kirken de søndager vi var hjemme og ikke hadde noe annet planlagt. Gudstjenestene begynte klokken 10 om morgenen, og siden de var lutherske var kirken veldig lik som hjemme i Sverige. Det var alltid noen som stod ved døren og ønsket velkommen, samt ga programmet for dagen. Det begynte alltid med at det var åpent for å fortelle om aktiviteter kirken
hadde, så sa vi fredshilsen til hverandre, og så var det det vanlige med lesning av bibelen, salmer, kollekt osv. Min kirke hadde alltid barnas budskap, og så var det søndagsskole for barna. Det var alltid mye humor og latter i min kirke, og jeg syntes det var en fin stund til å reflektere.

Prøvde du en ny sport mens du var utvekslingsstudent?

Jeg prøvde tre forskjellige sporter under året mitt; stuping, turn og synkronsvømming. Stuping og synkronsvømming var helt nytt for meg, men jeg hadde vært med på truppturn tidligere. Uansett var det så utrolig kult å på prøve noe nytt jeg aldri ellers hadde prøvd. Synkronsvømming på være tidenes mest undervurderte sport. Ekstremt krevende ettersom man konstant trår vannet, holder pusten og svømmer i to timer, men SÅ GØY! Det er jo alltid skummelt med noe nytt og det var ikke alltid lett, men nå angrer jeg ikke ett sekund for at jeg kastet meg ut i de sportene jeg gjorde i stedet for å play it safe. Jeg vokste virkelig og jeg hadde for eksempel ikke fått konkurrere i State Championship og fått svømme i bassenget til University of Minnesota om jeg ikke hadde prøvd. Vennene jeg fikk gjennom idrettene er i tillegg venner for livet.

-Alva, USA 15/16